„Няма как да имаме туризъм, ако имаме карантина“. Това каза министърът на турзма Николина Ангелкова на извънреден брифинг. Тя отговори на въпросите на народните представители от ресорната комисия.

Депутатите се заинтересуваха има ли контакт и с Великобритания, където се готвели да затягат отново мерките заради коронавируса.

„Разговорите продължават за рестартиране на пътуванията. По думите й дори и България да има готовност за туристи, много зависи какво предприема другата държава“, каза Ангелкова.

Николина Ангелкова обясни пред депутатите, че България вече е разговаряла с Белгия и Израел за възстановяване на полетите, за да може да посрещнем туристи за лятото.

„Всеки ден разговаряме с всички колеги. Нашата работа е умножена. Разговорите ги водим двустранно с всеки един целеви пазар. Предстои ми разговор с новия колега от Израел. Израел има готовност да рестартират пътуванията. Изключително важен критерий е сходната епидемична обстановка и съответно мерките, които се вземат, така че те да бъдат пропорционални, съответно да са ясни критериите за влизане-излизане от страната”, обясни Ангелкова.

Тя подчерта, че се разчита на чартърните полети.

Усилията са насочени и към мярката за удължаване срока на 12 месеца за възможността на турооператорите да предложат ваучер, алтернативно пътуване или след това възстановяване на сумата. Ангелкова благодари за тази мярка и на депутатите, тъй като тя бе записана с промените в Закона за здравето.

По думите на туристическият министър стана ясно още, че руският пазар е изключително важен за нас.

„Изключително много зависи тяхното решение кога ще отворят границите си”, каза Ангелкова.