Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата ще изкупи българската продукция по кооперативните пазари, ако тя тръгне да се разваля или търговците не успеят да я продадат. Повод за коментара му стана вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която пазарите и цветните борси ще бъдат затворени от 16 април за неопределено време.

В първите три дни от следващата седмица търговците ще могат да продадат стоката си, за да не са на загуба.

Борисов посети текстилен завод в Твърдица, в който се произвеждат медицински облекла за борба с коронавируса, които са за многократна употреба. Заедно с него беше и земеделският министър Десислава Танева.

„Деси, ако някъде установите, че не се спазва дисциплина по пазарите, социалният патронаж да изкупи доматите и краставиците и по празниците да се изконсумират в старческите домове и от хората, които имат нужда. Това, което не може да се продаде от нашето производство, още днес да се изкупи, за да не се развали и да се даде на социалните служби”, разпореди Борисов на Танева.

Премиерът каза още, че постоянно се моли на хората да си останат в домовете и да не излизат на безцелни разходки, защото ако поддържаме дисциплина, мерките няма да стават по-строги.

„Оказа се обаче, че нямаме дисциплина. Пазарите сами се затварят. Вчера беше вакханалия по пазарите, хора върху хора”, добави още той.