Група пещерняци от БПД-Ракитово намериха продължение на пещерата “Ледникът”. Те са навлезли 250 метра навътре, а в следващите дни, в тясна и ниска галерия – на още 500 метра.

“За около 40 минути успяват да достигнат меандър с течаща вода (река), който е широк около 3 метра и висок 10 метра. Групата тръгва най-напред срещу течението на водата и там достигат до място, където огромна скала прегражда меандъра. Успяват да се изкачат на по-горно ниво от водата, ходят по „ребра“ и „тераси”, спират и отбелязват, че се вижда продължение… Тъй като контролното им време изтича, излизат на обратно. Пещерата продължава и проучванията също, а задачите ни предстоят!” – съобщи Стойчо Зарев, който също участва в изследването.

Ето какво разказва той пред БНР 4 дни по-късно, когато отново влизат в пещерата:

“След 90 метра лазене по корем стигнахме до реката, до която бяха стигнали на 26 януари Стимка Мирова и Дуейн Доран. Продължихме срещу течението и достигнахме до скалата, която прегражда меандъра. Проучихме около 40-50 метра от меандъра. Край не се вижда. Върнахме се към реката. Пропълзяхме под скалата и скоро достигнахме до водопада, който Стимка и Дуейн бяха видели отгоре. Той е около 4-5 метра висок и падащата вода образува голям и дълбок казан под него. Думите са безсилни да опишат недокоснатата от човешка ръка красота. Целият меандър е богато окарстен. Невероятни образования се разкриват за първи път пред човешки очи накъдето и да се обърнеш. Проучихме около 110 метра срещу течението на реката… В късния следобед излязохме уморени, мокри и щастливи. Пещерата задава все повече въпроси, така, че проучването продължава”.