Българската образователна система страда за поредна година от липсата на достатъчно млади кадри, които да заемат местата на пенсионираните учители. В навечерието на новата учебна година картината продължава да се влошава, като най-голям е недостигът на начални учители, коментира началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева пред Bloomberg TV.

“Най-голям недостиг има от начални учители. Това е трайна тенденция в последните години във връзка с политиката за провеждане на учебна организация през целия ден, което наистина налага назначаването на достатъчен брой начални учители. Детските учители също са много търсени преподаватели. След тях се нареждат колегите по чужди езици”, каза г-жа Кастрева.

София е един от малкото градове у нас, в които не се забелязва този проблем, като дори има училища, в които за една свободна позиция кандидатстват 50 души, заяви още Кастрева. В същото време има места в страната, където няма нито един кандидат за дадена педагогическа длъжност.

генерал агрохимикали
Ваня Кастрева

Ваня Кастрева