Над един милион е-винетки на стойност повече от 74 млн. лв. са продадени от началото на 2020 г. Пикът е бил на 31 януари, когато са купени близо 96 хил. е-винетки, от които 77 хил. са годишни. Близо две трети от продадените през 2020 г. са за период от година. За сравнение през 2019 г. най-много винетки са продадени на 1 февруари – 119 хил., от които 102 хил. са били годишни.

В края на януари и в началото на февруари е пикът за подмяна на годишната винетка, тъй като до началото на 2018г. годишните стикери бяха с валидност до 31 януари на следващата година. В сравнение с януари 2019 г., когато беше въведена електронната винетка и продажбите стартираха на 17 декември 2018 г., сега има ръст от 4 млн. лв. в постъпленията, без да е променяна цената на винетките. Един от факторите за това е дисциплиниращият ефект на електронната система за събиране на пътни такси и тол контрола.

За удобство на потребителите валидността на е-винетката може да бъде проверена на сайта www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“ . От електронната страница на Националното тол управление собствениците или ползвателите на пътни превозни средства имат възможност да получат информация както за винетка, купена от каналите за продажба на Агенция „Пътна инфраструктура“ и нейните партньори, така и за такава, издадена чрез Агенцията за социално подпомагане, а също и за валидността на пътната такса при пререгистрация на автомобил.

Приканваме шофьорите да са особено внимателни при въвеждането на данните на автомобила и периода на валидност на винетката, като проверят още веднъж информацията преди да финализират покупката. Изписването на регистрационния номер на пътното превозно средство може да е на кирилица или латиница, но буквите и цифрите трябва графично да съответстват на тези от талона. Тирета, точки и интервали не се вписват. Символите за нула (0) и за буквата О не са взаимозаменяеми.

Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат.

След старта на автоматичното електронно правоприлагане нарушителите ще бъдат уведомявани за санкциите, които дължат или от екипите на тол контрола на пътя, или по пощата с електронен фиш.