Учители и родители са с възражения към Националното външно оценяване в 4-ти и 7-ми клас. Начални учители се включиха в подписка до просветния министър срещу използването на аудиофайл за диктовката в 4-ти клас и допълнителна бланка за отговорите. Родители на седмокласници пък поискаха намаляване на задачите в първата част на теста, съобщава БНТ.

Така наречените “малки матури” след 4-ти клас непрекъснато създават проблеми на просветното министерство. Стигна са дотам тази година да отпаднат два от изпитите – по “Човекът и обществото” и “Човекът и природата”. Въпреки това начални учители започнаха подписка, която вече наброява около 3 хиляди души, и в която искат отмяна и на изпитите по български и математика.

Ако изпитът по български остане, учителите искат поне да отпадне едно нововъведение – децата да слушат диктовката от аудиофайл, а не от собствения си учител. В училищата, където има повече деца в неравностойно положение, смятат, че аудиофайлът ще затрудни учениците им.

„Малко по-бавно работят, по-бавно пишат. Децата са изработили този навик да чуват примерно определен глас, с определено темпо се диктува. Мисля, че ще им бъде по-трудничко“, казва Мариана Ангелова, начален учител в 59-то ОУ. От министерството пък казват, че се притесняват от подсказване.

И още – диктовката вече ще е еднаква като дикция и време навсякъде.

„Ние искаме всички да бъдат при равни условия, еднакви за всички, да се създадат максимално обективни условия за провеждане на един изпит“, категорична е Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

Педагозите искат още да се премахне допълнителната бланка, на която децата ще пренасят отговорите си от тази година. От министерството отговарят, че това не е сериозно притеснение. Обясняват още, че за първа година отговорите ще се проверяват електронно. Колкото до теста след 7-ми клас, родители направиха друга подписка с над хиляда подписа, че искат да се намали броят на задачите с избираем отговор в първата част на теста, защото децата нямали време да ги решат всичките.

От министерството казаха още, че тази година тестът е дори по-дружелюбен към децата. Задачите с кратък отговор са намалени с една, а са увеличени по-лесните – с избираем. Задачите във втората, по-трудна част са намалени от 25 на 23.