През последната седмица наблюдаваме плавно покачване на заболелите от коронавирусна инфекция в страната.

Това заяви на редовния брифинг на НОЩ и здравните власти проф. Костадин Ангелов.

„Отношението новозаразени – излекувани е 2 към 1. Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области, обсъждаме прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията в тези места”, обясни още здравният министър.

Според него сутиацията в страната се дължи на циркулирането на новия британски щам на коронавируса. Информацията за това е потвърдена и от проф. Тодор Кантарджиев.

„Увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента, но не само на тях, а и на високата възприемчивост и високото ниво на по-бързо заразяване с този вирус”, обясни министърът.

По последни данни на 14-дневна база заболеваемостта в страната е 285 души на 100 хил. население. Това ни нарежда на 18-о място в Европейския съюз и на 5-о на балканите.

Това заяви главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Какви върхове на заболеваемост ще достигнем през тази трета вълна зависи само от нас“, каза още той.

По отношение на данните в страната, прави впечатление голямата разлика между заболеваемостта в отделните региони, което налага регионален подход. Заболеваемостта в Кюстендил е 487 на 100 000, а в Търговище 26 на 100 000. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановия прием в болниците.

„Бих препоръчал на щабовете в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град също да обмислят подобно действие.

Не е задължително да важи за всички лечебни заведения в дадените градове, а само за най-натоварените. Наясно сме, че основната причина за по-големия брой нови случаи е британският вариант на вируса. Наясно сме и с друго – след него идват южноафриканският и бразилският вариант. Има неприятни данни и за нигерийския вариант. Когато някой ни обвинява в създаване на страх и психоза, нека си даде сметка какво означава да мълчиш и да не казваш истината, когато тя е най-необходима”, каза още Кунчев.