Служителите на МВР предприемат засилени мерки във връзка с предстоящите празнични и почивни дни.

На основните булеварди и пътни артерии в страната ще има екипи на „Пътна полиция”, които ще следят за спазване на правилата и ще регулират движението при нужда.

„На 29 и 30 април, както и на 4 и 9 май всички налични технически средства за контрол на скоростните режими ще бъдат на пътя. Съветът към водачите е да се съобразяват с въведените ограничения.

Това заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“.

„Със заповед на главния секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов от началото на април са организирани проверки както по линия на полицията, така и по линия на пожарната безопасност. В този период досега на територията на страната са извършени 1536 проверки в православни храмове, църкви и др. Констатирани са 179 нарушения , връчени са съответните предписания. Извършен е и инструктаж на работещите там, тъй като по време на празниците там се събират много хора”, заяви комисар Георги Колев.

„Хората са на почивка, затова ние полицаите ще сме на улицата, за да не допуснем домови кражби”, посочи Росен Белишки от Криминална полиция.

По думите му по време на почивни дни не се повишават обирите. Той даде статистика, че за първото тримесечие на тази година има регистрирани 1040 домови кражби, а миналата година са били с 400 повече.

Той посъветва и какво можем да направим, за да се предпазим от кражби в домовете си.

„Когато става въпрос за входните врати на жилищата е добре да бъдем снабдени със сериозни врати и заключване. Ако сме снабдени с такива практически е невъзможно някой да проникне. Друга критична точка е дограмата – често кражбите стават през прозорците. Начинът, по който може да се противодейства на това е ако дограмата е снабдена с съответните антивзломни обкови, другият вариянт е с райбери за дограма”, допълни Белишки.

Снимката е илюстративна.