Поредният студентски празник дава началото на младежките увеселения.

Студенти от всички учебни заведения планират почивки, свързани с пътувания до избраните хижи, хотели и други примамливи места в страната или извън нея.

Тази година 8 декември е във вторник, което предполага по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно в началото на работната седмица. Времето създава прекрасни условия за комбиниране на студентски празник и с Никулден на 6 декември.

Ако попадате в групата на празнуващите повече от два дни и на пътуващите за купон в планината или на друго приятно и атрактивно място, подгответе се за изживяването, като си осигурите не само храна, напитки и музика, а и безопасно движение по пътищата на страната, апелират от МВР.

И тази година пътуванията в края на седмицата ще започнат още в петък.

В неделя, а и в понеделник много хора ще се отправят с автомобилите си обратно към работните си места, използвайки максимално времето за почивка извън големия град. Времето през последните дни показа, че е вече зима. Започнаха снеговалежи, а на повечето места валят дъждове, като нерядко се образуват и аквапланинги, температурите особено рано сутрин и късно вечер са ниски, има поледици, падат слани и мъгли. Усойните места в планините и в районите с пресечен релеф са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.

Студентският празник е особено преживяване особено за първокурсниците.

За да бъде празникът незабравим, „Пътна полиция“ съветва всички настоящи, бивши и бъдещи студенти;

Планирай пътуването си така, че да не ограничиш нито една от възможностите за забавление!

Пътувай с обществен транспорт до мястото на празненството, като предварително си резервираш билет!

Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз.

По пътя във влака или в автобус емоциите и купонът също носят настроение, а и не шофираш ти!

Ако няма да ползваш обществен транспорт обаче, по-добре си намери шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ

Не забравяйте да вземете:

  документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС; документите на автомобила; сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите; документ за платена пътна такса; документ за преминат годишен технически преглед; финансови средства; документите за резервация.

Преди да тръгнете проверете:

автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини; гумите подходящи ли са за зимни условия и достатъчно напомпени ли са; имаш ли резервна гума и инструменти за смяна; има ли достатъчно антифриз; има ли достатъчно масло и спирачна течност; аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са; светлоотразителната жилетка в колата ли е – нека е на леснодостъпно място; обезопасителният триъгълник на мястото си ли е – не го оставяй най-отдолу под багажа; има ли пожарогасител в колата с преминат годишен преглед; парното работи ли – ако не работи, не потегляй с тази кола.

За по-голяма сигурност зарадете: в резервоарчето незамръзваща течност за чистачки; достатъчно гориво; храна и вода за из път;мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил; постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка; препарат против замръзване на уплътнители и чистачки; сложи и одеяло.

Предварително помислете:

по кой маршрут да минеш; ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата; дали е по-добре най-опитният водач от компанията да кара колата – когато се очаква трафикът да е натоварен, не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират; ако си правоспособен и ще шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия; за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите; кой ще шофира на връщане – нека не пие алкохол. Ако е един от вас, може да поемете разходите му в замяна.

Опитът показва, че купоните са дълги и „напоени“ освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки! Шофирай само на трезво!

Задължително се осведомете:

за прогнозата за времето в областите на маршрута ти; за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута; за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях  има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона; има ли бензиностанция наблизо.

Не шофирай пил или дрогиран!

Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път, а ако вече пътуваш, отбий и си почини!

Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!

Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

 

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
 • Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 • Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 • Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
 • Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 • Безопасни игли – 6 бр.
 • Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 • Уред за обдишване – 1бр.

 

При нужда от помощ се обади на телефон 112.