Училищата да не затварят при нова вълна на пандемията. Това ще е сред основните приоритети на образователния министър Николай Денков.

Според него трябва да има нов и ясен план при какви условия учениците да остават вкъщи.

По думите на проф. Денков последното затваряне е продължило прекалено дълго и подобен сценарий не трябва да се повтаря.

За целта в следващите дни предстоят срещи на проф. Денков с министрите на финансите и здравеопазването. Важна задача ще и да се реши кой ще купува от тук нататък тестовете на учениците – досега това правиха от здравното ведомство, но едно от последните решения на д-р Кацаров на поста беше този ангажимент да се прехвърли към МОН.

генерал агрохимикали

А за да се върнат повече ученици присъствено чрез тестване от утре достъп до училищата ще имат и паралелките, в които само 30% от родителите са дали съгласие за изследване. Досега беше нужно поне 50 на сто одобрение.

В първи си ден не като служебен, а като редовен министър акад. Денков начерта най-спешните си задачи.

„Бюджет, пандемия – това са двете неща, които трябва да захванем веднага, без отлагане, заедно със здравния министър и министъра на финансите. Трябва да се намери начин да опазим здравето, без да страдат учениците”, обясни той.

Затварянето на училищата е продължило по-дълго от очакваното, смята Денков. Сега целта на образователното министерство ще е да не допуска това отново.

„Не знаем какво ще се случи през февруари с новата вълна. Трябва да имаме ясен план, който не е готов в момента”, обясни Денков.