Работещите в “Мини Марица-Изток” тръгват тази сутрин за митинг-шествие, което ще започне София  на обяд. На него те ще настояват да бъде гарантирана работата на централите от комплекса на въглища минимум до 2040 г. Акцията е под наслов “В защита на енергийната независимост на България”. Очакват се над 3000 работници да участват в протеста.

Организатори на акцията – КНСБ и КТ “Подкрепа”, предупредиха, че центърът на столицата ще бъде блокиран за движение на превозни средства. Участниците ще се съберат на пл. “Свети Александър Невски”. В 12 ч. от там ще започне шествие по бул. “Цар Освободител”, бул. “Княз Александър Дондуков” до Министерски съвет.

Протестиращите ще внесат на среща с премиера декларация на синдикалните организации КНСБ и КТ Подкрепа, подкрепена от подписите на 105 000 души. В декларацията е записано, че синдикатите настояват въглищата да се използват, докато се изчерпят запасите в страната.

Председателят на КТ “Подкрепа” в ТЕЦ-2 е категоричен, че комплексът трябва да работи не само заради служителите в него, а заради всички българи, които потребяват електроенергия.

Искаме да покажем, че двата синдиката сме единни в исканията си, защото това е български ресурс и има още милиони запаси занапред, допълни той.

Председателят на КНСБ заяви, че днес ще искат обещания от политиците за бъдещето на семействата на служителите и бъдещите на четирите области, от които са работниците в комплекса.

За нас зелената сделка е пропита с лобизъм, за нас тя е враг, категорични са миньорите. Ако ТЕЦ-овете спрат, ток няма да има в милиони български домакинства, допълват те.

Споделят, че живеят в несигурност и страх. 110 000 човешки съдби са поставени на карта и е време за спешни решения, допълват протестиращите.

Готови сме на всичко – даже  да легнем на релсите, за да стане ясно, че без комплекса не може, допълват миньорите.

Снимка: dir.bg