„Сделка за газ на двойно по-ниска цена няма”.

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов относно твърдението на ГЕРБ, че ден след започване на войната в Украйна, през нощта, на газовата борса е сключена сделка за повече от 4000 мегаватчаса на половин цена.

„Не се наблюдава намаляване на налягането по трасетата, свързани с „Газпром”. Към момента проблем за електроенергийната система няма”, обясни той.

Още от средата на февруари добивът от газохранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен, когато е възможно. Добивният сезон е удължен с още един сезон, обясни Николов.

генерал агрохимикали

„Булгаргаз” няма сключена сделка на конкретната дата. Съответно компанията не е в никакво нарушение на договори. Налице са всички основания, които да не водят до риск от спиране или ограничаване на доставките. Допълнително Българският енергиен холдинг и правителството са приели мерки за това”, каза още Николов.

„Булгаргаз” отправи искане към големи търговци на втечнен газ, опериращи в региона, за предоставяне на оферта за доставка на количества през март, в случай на преустановяване на доставките от “Газпром”. Към момента получените предложения ценово не отговарят на изискванията на “Булгаргаз”, така че да няма допълнително увеличаване на цената на потребителите у нас, твърди енергийният министър.

Новините за опашките по бензиностанциите са спонсорирани от ГЕРБ-СДС, смята Николов. По думите му изнесените твърдения от последните два дни не са просто неверни, а са откровени лъжи.

„Ако някой си прави илюзията, че подобни опити за политически дивиденти, трупани на гърба на обществото, във време на геополитическа криза , за мен е обидно”, каза още министърът на енергетиката.

По думите му въпреки, че има относително успокоение в Щатите относно цените на петрола, отново се наблюдава растеж на цената. Съответно разходите за производство, на каквито и да е горива в България оперативно нарастват.

В момента спрямо 2021 г. има с около 15% повече количество горива. Дизелът миналата година март е бил 210 млн. лв. а през тази е 243 млн. лв. Наличностите от бензин са 53 млн. литра при 48 млн. литра преди година, поясни Николов.

Той посочи и че цените на нефта през последния месец са скочили значително, което допринася за високите цени на горивата.