България има подготвени план и програма за намаляване разхищението на храна. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на форум на хранителната индустрия „Подай ръка на храната“. Тя подчерта, че те ще могат да се реализират чрез Закона за управление на агрохранителната верига. Той предстои да бъде гледан днес на първо четене в Народното събрание.

„Това за нас е важен акт, с който да приключим и Закона за храните. След финализирането му ще започнем работа с реални резултати“, посочи министър Танева.

По думите й, по този начин ще се регламентират в обозрим и кратък срок задълженията относно обемите и параметрите на тези разхищения.

МЗХГ ще положи усилия да подкрепи Българската хранителна банка (БХБ) в тази кампания през системата и структурата на БАБХ, съобщи министър Танева по повод инициатива на Фондация „Америка за България“. Тя предвижда за всеки дарен лев към БХБ до 31 юли,  да бъде остойностен в размер на 1 евро. Нанси Шилър, президент на „Америка за България“ призова хората да даряват не само храна, но и финанси.

От своя страна, земеделският министър изтъкна, че част от Стратегията Farm to Fork-„От фермата до трапезата“, в обявената Зелена сделка и развитието й като конкретни мерки с отделно финансиране, ще спомогне за спиране разхищението на храни и за подкрепа на организации като БХБ.

„Тя ще ни даде в много краткосрочен план възможности, чрез които ще можем да намерим взаимни интереси между бизнес и организацията“, посочи Десислава Танева.

Министър Танева допълни, че е необходимо да бъде създадена рамка, за да се спре разхищението на храна по цялата агрохранителна верига от фермата до потребителя.

„Това е въпрос на система и правила, както и от разбиране на самия участник в агрохранителната верига, че трябва да се работи в тази посока. Това, което е било според възможностите на позициите, които съм заемала, ние сме подкрепяли тези каузи и политики и  посоки на развитие“, обясни земеделският министър.

Събитието  бе организирано от Българската хранителна банка съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите. В кампанията „Подай ръка на храната!“ за всеки дарен 1 лев организацията ще осигурява 10 порции храна.