„Планираме засилени проверки по време на активната кампания по гроздобер, която започва след края на другата седмица”, информира заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на среща с Националното сдружение на българските лозари.

Той уточни, че контролът ще е насочен срещу нерегламентирани търговци и стока без придружаващи окомплектовани документи.

Инспекциите ще са съвместни от служители на различни институции като Изпълнителната агенция по лозата и виното, Българска агенция по безопасност на храните и Националната агенция по приходите. Джиков очаква МВР също да окаже пълно съдействие.

Тема на разговорите с лозарите бе възможността за разработване на методология за компенсиране на културите при пазарни сътресения. Заместник-министър Джиков коментира, че администрацията ще проучи вариантите за създаването й.

В рамките на дискусията бизнесът постави въпрос и за регламентирано субсидиране на гроздопроизводството на винени лозя. Аграрният заместник-министър уточни, че предложението ще бъде разгледано и ще се положат максимални усилия, за да се намери решение на въпроса.