За повече българска продукция на щандовете в магазините призовават от Министерство на земеделието.

Търговските обекти трябва да обособят площи само за продукти на местни производители. Така те ще имат достъп до хранителните вериги в  условията на икономически затруднения. Проектът  е бил изпратен до всички заинтересовани страни, съобщават от министерството. Разговорите обаче не са довели до резултат.

Очаква се задължението на търговците да бъде въведено с постановление на Кабинета и да остане в сила до края на тази година.

,,Във връзка с наближаващия Великден искам да уверя, че имаме производство на агнешко месо, което е достатъчно да задоволи националното ни потребление. Разговарях с вътрешния министър Младен Маринов и ще предоставим на МВР списък с фермите, които имат право да колят, за да може хората да се снабдят с българско и прясно агнешко месо за Великден.

На кланиците в България, които са 64 на брой, първи предоставихме подкрепа, която е седем лева за агне. За земеделските производители също е предвидена подкрепа в размер на 30 млн. лева, от които пет са предназначени само за оранжерийното производство.

Освен това ще бъдат удължени и сроковете по договорите за инвестиционна помощ за животновъдството и растениевъдството.

Разбира се, ще подпомогнем и местните търговци да могат да предлагат собствено производство – домати, краставици, плодове и зеленчуци”, коментира земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет.