Окончателно съдът остави в ареста

петимата, които бяха арестувани за участие в международна организирана престъпна група. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на Специализирания наказателен съд за задържането им под стража.

В хода на производството стана ясно още, че освен основната теза за финансиране на тероризъм извън България,

има данни, че те са се занимавали и с друга престъпна дейност.

Магистратите решиха, че е налице обосновано предположение лицата да са извършили престъпленията, за които са обвинени. Ако са извън ареста пък има опасност да извършат друго престъпление.

За двама от тях съдът реши, че могат и да се укрият.

Участниците в групата бяха задържани на 18 януари 2019 г. при операция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура. Мащабната акция се проведе на територията на Плевен, Ловеч, София, Благоевград, Разград, Хасково и Пловдив. Предмет на разследването е дейността на групата чужди граждани. Те организирали и осъществявали нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери. Ползвали т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група. С разрешение на Специализирания наказателен съд са извършени претърсвания и изземванния в 50 адреса на жилища и офиси. Обискирани са още 26 автомобила и 50 лица. При условията на неотложност са извършени 7 претърсвания и изземвания.

Установено е, че

основният организатор на престъпната дейност е сирийски гражданин, пребиваващ в България.

Той е задържан в София, уточняват от прокуратурата. Именно той е основната фигура в осъществяването на нерегламентираните „хавала“- преводи. Влизал е в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации. Поддържал е връзки и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Групата е разбита след едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни-членки на Европейския съюз.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.