Днес, Министерският съвет прие Решение за удължаването на срока на обявената с Решение № 325 от 14 май 2020 г. извънредна епидемична обстановка до 30-ти юни.

Носенето на маски на затворени обществени места става препоръчително. Задължителни остават маските  в градския транспорт.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Причината е, че в обществения транспорт е невъзможно да се спазва нужната физическа дистанция.

„След предоставен доклад за епидемиологичната обстановка от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и след проведена среща с Националния оперативен щаб и премиера Борисов, решихме да удължим извънредната епидемична обстановка с 15 дни, считано от днес до 30 юни“, каза той.

Освен отпадането на задължителното носене на маски се налага промяна и в третата заповед на министъра – провеждането на публични мероприятия.

Новото е, че в затворени помещения, капацитетът на посещаемост става от 30 на 50%.

Причините, поради които извънредната обстановка се удължава са увеличеният брой заразени с коронавирус и това, че разпространението на вируса продължава да бъде опасно.

Продължава да действа временното ограничаване за влизане в страната на граждани от трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Остават противоепидемичните мерки, свързани със социалната и физическа дистанция, хигиена на ръцете и дезинфекция.

Според здравния министър, часовият диапазон за посещение на хранителни магазини и  аптеки от хора над 60-годишна възраст, трябва да отпадне, защото обществото вече е достатъчно дисциплинирано.

Ананиев увери, че въпреки удължаването на извънредната обстановка, отварянето на границите за летни туристи остава и летният сезон започва от 15 юни.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка ще спомогне, чрез прилагане на временни противоепидемични мерки, вкл. и карантина на влизащи в страната лица, да се забави и ограничи разпространението на епидемията от COVID-19, да се създаде устойчивост на прилагането на основните мерки, да се подобри готовността на здравната и социалната система за реакция при последваща вълна и да се създаде възможност за промяна в обхвата и съдържанието на мерките при поява на нови научни данни за причинителя, пътищата на предаване, начините за предпазване и лечението.