“Българинът просто продължава да смята, че може сам да се лекува и да си играе с най-ценното, което има и това е животът”. Такова мнение изрази в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

“С настъпването на есенно-зимния сезон броят на болните се увеличава. Само за вчерашния ден бяха открити 6 души с пневмония, от които 4 деца. Много често хората си мислят, че могат сами да се лекуват. Наскоро имах една пациентка, която три дни беше пила един антибиотик и пет дни втори антибиотик и беше дошла при мен с усложнения”, уточни д-р Николова.

д-р Николова

д-р Николова

Относно решението на съд в Сливен, според което неваксинирано дете може да посещава детска градина, тя заяви, че по този начин са били нарушени няколко действащи наредби, касаещи закона за здравето.

“Това е много неприятно, защото в случая не са отчетени медицинските показания. Поставянето на ваксина и борбата с епидемиите е част от националната сигурност, защото в крайна сметка здравето е национална сигурност и трябва да се пази”, коментира д-р Николова и разясни, че най-удачният период за поставяне на противогрипна ваксина е от октомври до средата на декември.