Без пиар акции, а с конкретни мерки за излизане от кризата

Без пиар акции, а с конкретни мерки за излизане от кризата, насочени към повишаване на доходите и заетостта. Тази теза защити в студиото на “Делници” по “Евроком” народният представител от “БСП за България” Лало Кирилов.

Според Кирилов, ключов фактор за българската икономика е вътрешното потребление. В тази връзка, депутатът заяви, че от първостепенно значение ще бъде ролята на държавата в изготвянето на навременни мерки за излизане от коронавирус кризата. Народният представител допълни,че сега е моментът за преразглеждане на стратегически обекти, които имат потенциал за повишаване на БВП, като АЕЦ “Белене”.

Ще пострада ли бюджетът при промени в ДДС?

Според Лало Кирилов, промените в ДДС крият много рискове, тъй като идеите на управляващите не са конкретизирани и крият възможности за спекулации. Той допълни,че бюджетът вече е ощетен заради COVID-19 кризата и поради тази причина ще има сериозен проблем в изпълнението на приходната част. Кирилов изрази надежда, че мнозинството ще се вслуша в обоснованите предложения на БСП за намаляване на ДДС на конкретни стоки. Народният представител смята, че генерално по-разумното решение е да се приложат алтернативни мерки за подкрепа на пострадалите сектори на икономиката. За пример той дава възможността за предоставяне на грантове и  подобряване на мярката “60/40” . Депутатът подчерта още, че БДЖ се нуждае от модернизация, тъй като последната такава е от времето на Тройната коалиция през 2005 г.

За разногласията в БСП и “лепенето на етикети”

„Всички в БСП трябва да внимаваме с етикетите, които лепим на опонентите си. Различното виждане за пътя към партията не бива да е причина за петненето на другари“, заяви Кирилов. Според народния представител, медиите умишлено обръщат внимание повече на вътрешните разногласия в БСП, вместо на добрите предложения, които партията предлага. Кирилов подчерта, че  партийните проблеми трябва  да се решават в Националния съвет на БСП, а не да бъдат изкуствено мултиплицирани през телевизии и вестници.