Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев взе участие в дискусия на тема “COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ”.

Освен доц. Кунчев в дебата бяха включени представители на сдруженията на университетските, областните, общинските и частните лечебни заведения, БЛС, БАПЗГ, МЗ, НЗОК и др. Сред участниците ще бъдат и проф. Петко Салчев, директор на НЗОК, както и Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването.

Целта на дискусията бе да се направи кратък анализ на ситуацията и да се посочат възможните проблеми и решения.

„Спряхме да правим прогнози, тази работа я оставихме на проф. Витанов от БАН. Причината да се откажем от прогнозите е защото никоя от дотук направените прогнози не се сбъдна. Просто вирусът прави каквото си иска, ама буквално“,

обясни доц. Кунчев.

,,В момента не знаем коя вълна на епидемията върлува в Европа. Не знаем дали случващото се в Южна Европа е втора вълна, която е дошла от Балканите, или е втора вълна на местна почва, която предстои да дойде и при нас. Ако е второто, то тогава това ще бъде много лоша новина, защото вирусът ще се смеси с останалите сезонни грипове, тепърва предстои през януари-февруари да се сблъскаме със сезонната грипна епидемия”,

допълни той.

Според него справката за тенденциите на заразяване в Европа за последните две седмици е увеличение от плюс 20%.

„На този фон България е от малкото страни с намаление от 2,7 процента. Тази тенденция устойчива ли е, така ли ще продължи или не – нищо не е ясно“, каза още доц. Кунчев.

По отношение на бъдещата ваксина срещу коронавируса той подчерта, че тя няма да има задължителен характер, но отчете като проблем скептицизма на българина към ваксинирането.

„За мен най-големият проблем е тоталната и срината липса на доверие в здравната ни система и ограничения ресурс от специалисти в страната. Трябва да се стремим към разрешаването на тези два проблема задължително“, алармира доц. Ангел Кунчев.

В заключение държавният здравен инспектор увери, че здравната ни система сега е по-подготвена да посрещна втора вълна на COVID-19.

„В момента възможностите за прием са огромни. Имаме поне още 1000 легла в специализирани структури, т.е. ние сме подготвени за по-голяма вълна. Но ме притесняват главно две неща – голямата смъртност и големия процент засегнати здравни работници, тъй като минахме границата от 1000 души“, предупреди накрая здравният инспектор на страната.