„Българите нямат проблем да се прибират от всяка една страна, след ПСР са свободни. Потокът от пристигащи граждани е висок, натискът на границите през юли и август ще е огромен. Изискванията са минимални, а мерките съразмерни в сравнение с другите държави.”

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг.

Припомняме, че българските граждани, които пристигат в страната от държава, попадаща в т.нар. “червена зона” за COVID-19, трябва да представят пред граничния здравен контрол отрицателен резултат от PCR, направен до 72 часа преди влизането в страната.

генерал агрохимикали

Важно за влизащите в България от страни, които попадат в “червени зони”

 

„Червените зони са с най-висок риск от внос на вариантите, които са опасни и не искаме да допускаме разпространението им”, заяви той.

„Ако хората, пристигнали от тези зони нямат ПСР тест, то те ще попаднат под карантина за 10 дни”, коментира експертът.

„Европейският сертификат за ваксинация дава голяма свобода за пътуване, освен за страните с висок брой заразени”, съобщи доц. Кунчев.

„Моите отговорности са да спирам вноса и забавям разпространението на варианти на коронавируса, както и да не допускам вълни като тези, които минаха”, припомни главният държавен здравен инспектор.

Относно Делта или индийският вариант на вируса доц. Кунчев заяви, че може да очакваме повишаване на процента на заразени с този щам.

„Вълна през септември и октомври е оптимистичният вариант. В момента сме в най-добрата ситуация, която няма да се задържи за дълго. Скоро ни очаква ръст, но ако постигнем ваксинационните нива, то вълната ще бъде лека, ако не ще повторим сцените от Кипър и Испания”, съобщи главният държавен здравен инспектор.