Очаква ни грипна вълна след празниците – в края на януари и първите седмица на февруари. Тази прогноза направи в студиото на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

“Започват да се завръщат вируси и грип, чието разпространение беше забавено от COVID-19. Това се наблюдава не само в България, но и в цяла Европа. През последните две години, налагайки мерки, ограничихме разпространението на множество заразни болести, най-вече на респираторни. Чисто конкурентно, когато един вирус има потенциала да бъде епидемичен, той завзема терен и избутва всички останали”, подчерта той

По думите му най-честите заразни болести са намалели със 7 до 10 пъти. „С отдръпването и по-лекото протичане на COVID-19 те се завръщат. По отношение на свинския грип, който беше засечен тази седмица, има циркулация, но очаквахме този щам, който е част от антигрипната ваксина. Който е успял да се ваксинира – може да бъде сигурен, че в голяма степен е предпазен”, подчерта той.

„Грипът не е безобидно заболяване. Това, че е масово разпространен и всяка година се срещаме с него, не означава, че не трябва да му обръщаме достатъчно внимание. Разбира се сравнение с коронавируса – по отношение на тежест, усложнения и смъртност – не може да става. Но при грипа много зависи какво е моментното състояние на организма. За един грипът ще мине като леко неразположение за ден два. за друг може да се стигне до пневмония или менингит и дори хоспитализация”, посочи доцент Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор прогнозира, че евентуална грипна вълна може да ни засегне след празниците. „Към момента в България имаме първите изолирани случаи, но сме далеч от някакви епидемични стойности. те вероятно ще се случат след празниците, когато ще създадем условия за разпространение. И базирайки се на досегашната статистика – краят на януари и първите седмици на февруари се очаква пикът на заразата”.