Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ.

Това стана, след като на изслушването във вторник тя е убедила членовете на борда, че е подходяща за поста. Кристалина Георгиева даде следното изявление, след като Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) я избра за следващ управляващ директор на МВФ – 12-ият от създаването на Фонда през 1944 г. – за петгодишен мандат, започващ на 1 октомври:

За мен е голяма чест, че бях избрана за изпълнителен директор на МВФ и благодаря за доверието, което глобалното членство на Фонда и Изпълнителният съвет ми оказаха.

Искам да изразя благодарност и уважение на предшественика си Кристин Лагард, велик лидер и скъп приятел, чиято визия и неуморен труд допринесоха толкова много за непрекъснатия успех на Фонда.

МВФ е уникална институция с голяма история и персонал от световна класа. Идвам като твърдо вярваща в неговия мандат да подпомогне стабилността на световната икономическа и финансова система чрез международно сътрудничество.

Всъщност според мен ролята на Фонда никога не е била по-важна. Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, напрежението в търговията продължава, а дългът е на исторически високи нива.

Както отбелязах в изявлението си пред Изпълнителния съвет, нашият непосредствен приоритет е да помогнем на държавите да намалят до минимум риска от кризи и да бъдат готови да се справят с кризите.

И все пак не трябва да изпускаме от поглед нашата дългосрочна цел – да подкрепяме стабилни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората.

Това означава и справяне с въпроси като неравенства, климатични рискове и бързи технологични промени. За нашата готовност да действаме от съществено значение е запазването на финансовата мощ на Фонда и затова засилваме усилията му за надзор и развитие на капацитета.

Работейки с моя екип, целта ми е да укрепя допълнително Фонда, като го направя още по-перспективен и внимателен към нуждите на нашите членове. Очаквам с нетърпение да работя с всички наши 189 държави-членки, Изпълнителния съвет и персонала, както и с всички наши партньори през следващите години.

Източник:  https://debati.bg/