Най-голямата работодателска организация у нас – КРИБ е поискала удължаване на мярката 60/40 до края на юни 2021 г.

Според бизнеса това е необходимо, тъй като тогава се очаква началото на новия туристически сезон. Предложението е отправено до социалния министър Деница Сачева.

Това обяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на годишното общо събрание на организацията.

„Виждате, че по тази мярка бяха разходвани сериозни средства. Това значи, че тя работи. Тези средства бяха усвоени от множество фирми, голяма част от тях наши членове. Виждате, че тази мякра се предвижда да работи и догодина”, обясни Кирил Домусчиев.

Удължаването й ще подпомогне началото на новия туристически сезон, категоричен е Домусчиев. Според него въпреки първоначалните критики към мярката, тя е помогнала на бизнеса да се справи с най-тежките последици от кризата.

„КРИБ е единственият автор на тази мярка! Тогава всички бяха против, всички други работодателски организации, включително и правителството. Подкрепиха ни само КНСБ. А сега бащи и съавтори много. Всички са доволни и не го крият”, заяви още Кирил Домусчиев.

Освен за вече назначените работници и запазването на работните им места, е подготвена мярка за тези, които сега започват работа.

„Беше подготвен и инструменти „Заетост за теб”, който ще помогне на новоназначени работници, взети от трудовите борси, като поеме минималната работна заплата и осигуровки за 6 месеца”, обясни председателят на КРИБ.

Друга мярка, предложена от КРИБ, е премахването на „рая на длъжника” – така че да няма междуфирмена задлъжнялост и масови фалити.

Друга мярка е разсрочването на кредитите към банковия сектор. КРИБ предложи още сектор „Строителство” да бъде отпушен.

„Много беше направено от страна на организацията и за секторите туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и търговия”, припомни още Домусчиев.

Отново по инициатива на КРИБ част от срещата по европорграмата React EU отиват за безопасни условия на труд, директно в предприятията. Малките и средните предприятия са подмогнати с близо 1,5 млрд лева по банков път или като грантово.

Домусчиев обобщи, че членовете на организацията са направили дарения на стойност над 13 млн лева – парични дарения, медицинско оборудване, хранителни продукти за нуждаещите се, средства за медиците на първа линия. На общото събрание беше приет финансовият отчет и проекто-бюджета за 2020 г. на организацията и отчетът за дейността на КРИБ за миналата година.

Работодателите определиха бюджета на държавата за догодина като балансиран.

„Сега е моментът, в който трябва да се развърже кесията и да се помага на бизнеса, да се помага на домакинствата, да се помага на нашите сънародници, които са в по-тежко състояния от нас”, заяви Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.

КРИБ и УНСС подписаха ново споразумение за сътрудничество. Вече 5 години студентите на 100-годишния университет участват в стажове, а след това продължават и кариерата си в компании, които са членове на КРИБ.