Учебната година стартира присъствено за всички училища и всички ученици в дневна форма на обучение.

Това заяви на брифиг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Поне още 10-12 месеца ще продължи пандемията. Това означава, че цялата учебна година ще бъде трудна за всички – учители, ученици и родители“, обясни още министърът.

„Има три седмици до началото на учебната година, може да се случи всичко, но при днешните данни учебната година стартира присъствено“, категоричен е той.

„Държавите са избрали различни варианти. Ние избрахме всички да се върнат в клас, а когато се налага да преминават онлайн. Решихме, че не можем да си позволим една седмица децата да бъдат в клас и една седмица електронно да се обучават“, заяви Вълчев.

Ще бъде приложена стратегия за невзаимодействие между паралелките. Препоръчва се на всички училища тя да се спазва, особено за началния етап. Връзката между дете и учител е задължителна и препоръчителна и електронното образование за най – малките – за 1 и 2 клас не е добро.

„Всяко училище ще направи списък от мерки“, каза още образователният министър.

Вълчев обясни, че електронните устройства имат влияние върху мозъка на децата, върху интелигентността им, върху писането.

„Тази година трябва да опазим здравето на децата ни. Балансът е труден, но ако затворим училищата, ще има повече негативни последици върху децата“, каза Вълчев.

Образователният министър обясни точно какво ще се прави при случай на COVID-19.

При определен брой заразени с коронавирус, за всяка една община ще се преминава в онлайн обучение.

„По време на грипните епидемии вече няма да има ваканции“,

съобщи още министърът.

По време на брифинга стана ясно, че другата седмица в Народното събрание предстои приемането на промени в Закона за училищното и предучилищното образование.

Красимир Вълчев обясни, че ще има възможност за повече консултации с учителите и затова ще се плаща допълнително за подобни допълнителни часове.

Министърът поясни, че всички тези мерки ще важат за предстоящата учебна година.

Сред тях попадат и такива за носене на маски, разделения на коридори, междучасия по различно време, контрол в тоалетни, разделения в столовата.

Вълчев обясни, че при обучението в електронна среда тази година обаче ще има оценки и отсъствия. Той категорично заяви, че няма да има повече извинения, както миналата година.

Планува се към момента 15 – 20 училища да се превърнат в места за дистанционно образование. Очаква се стартът на тази възможност да е около края на септември и началото на октомври месец.

Проучване на МОН е установило, че родителите предпочитат обучение в клас.

Той коментира и задължителното предучилищно образование на 4-годишните. Министър Вълчев разясни, че знае колко големи са проблемите с местата в ясли и градини. Затова е обсъдена възможността всички родители да бъдат компенсирани, ако децата им не могат да се включат в държавната система на предучилищното образование. Предполага се, че компенсациите ще се равняват на сумата, която държавата отделя за едно дете.  Към следващата година се очаква да няма недостиг на места за деца на 4 години, но това е благодарение на частните детски заведения.

Министър Вълчев заяви, че една част от родителите са записани детето си в частни заведение, но някои са го направили по принуда.

Той обясни разликата между електронна и дистанционно обучение.

При електронното обучение ученикът не променя класа си, но при дистанционната форма, която може да бъде за деца от 5 до 12 клас, детето се води, че е от училището А, но учи в училището В.

От МОН признаха, че медицинският персонал в училища и градини не е обучаван и изрази предположения, че РЗИ са се погрижили за това.

До края на следващата седмица училищата трябва да се съберат и да обсъдят всички мерки. Очаква се да има и по-добри решения.

„Тази година няма да има учителска стая, ако такава все пак съществува – учителите трябва да стоят на дистанция“, съобщи министър Красимир Вълчев.

Относно висшите училища, министърът на образованието разкри, че някои училища са намалили таксите си, но напомни, че качественото образование е скъпо.

„Законът за висшето образование не гласи, че студентите завършват при условията, които са приети”, напомни още той.