Със 199 гласа “ЗА” депутатите създадоха временна комисия, която ще разследва всички обстоятелства при използването на сълзотворен газ и употребата на сила и помощни средства от страна на МВР срещу протестиращи граждани по време на протестите на 10 юли и 2 септември миналата година.

Комисията ще разследва и прилагането на СРС-та спрямо протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.

Искането на ГЕРБ – в обхвата на комисията да се включат и действия на протестиращите срещу служители на МВР и незаконни подслушвания от страна на служебното правителство по време на предизборната кампания за 46 – парламент, беше отхвърлено.

Председател на комисията ще бъде Николай Хаджигенов, за зам.-председател бе избран Арман Бабикян.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС обаче няма да участва в тази комисия. За нейни членове те предложиха Тома Биков и Младен Маринов.

Предложението за Младен Маринов бе отхвърлено, защото според народните представители „той няма как да разследва себе си“ и това ще бъде конфликт на интереси.

Депутатите от ГЕРБ-СДС не останаха доволни от това решение и заявиха, че няма да вземат участие в тази комисия и те „да си разследват каквото решат“. След това демонстративно напуснаха пленарната зала.