Имаме още стъпки да се извървят – днес ще изпратим договора за съставяне на правителство до всички партньори. Когато те го потвърдят, се надявам до сряда да има финализиран договор с всички политики вътре, заедно с разпределението на министерствата и ключовите политики.

Това каза пред БТВ съпредсетателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Наричам го “договор”, защото всеки трябва да си носи отговорността, докато всеки един коалиционен партньор ще има разпределение върху министерствата, всеки министър ще трябва да си носи отговорността за спазването на договореностите.

Няма да има санкции за неизпълнение, но ще се изисква. Ако има неизпълнение, на лидерско ниво ще коментираме дали човекът е подходящ за министър или не, така че отговорността ще се носи от коалиционния партньор, предложил конкретния министър. Всички партньори дотук имат желанието да спазват общите държавни интереси.

Всеки партньор ще може да си назначава министри и заместник-министри, така вместо да се опитваме да следим каквото и да е, просто ще изискваме резултати. Няма да се спазва досегашното правило зам.-министрите да се назначават от коалиционните партии. Така никой няма да има оправдание “Това не се случи заради вашия зам.-министър”.

Всеки ще отговаря за това какво е поел като ангажимент, и никой няма да бъде закрилян от политически чадъри. Всеки, стъпил настрани, ще е подложен на най-строгите санкции, допълни Петков.

Когато вкараме в системата достатъчно прозрачност и институциите работят с поставени крайни цели, няма как да има монополизиране на институциите. Петков даде пример с новата КПКОНПИ, която ще има разследващи функции.

Нашата политика ще бъде “Общественият ресурс е на обществото”, ние само помагаме за управлението му, каза Петков.