„Кредитите от Българската банка за развитие са били давани, надзиравани и контролирани от хора, които не са работили в банковия сектор.“

Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на изслушване в Народното събрание.

Въпреки огромните суми Петков казва, че банката е стабилна, защото в нея са налети 1 милиард 400 милиона от парите на данъкоплатците.

„Опитът на надзора не е много голям. Беше ни казано, че дори управителите не са докладвали на надзора за кредитите, а само са давали едни папки с документи, които е трябвало да бъдат подписвани“, допълни Петков.

Той разкри подробности за три съмнителни кредита.

В първия случай банката отпуска 150 млн. заем на фирма, която го обезпечава с имоти. В договора за кредитиране е ясно описано, че тези имоти не следва да се ползват докато не бъде върнат кредита. В противен случай глобата е едва 5000 лева.

При друг кредит, отново за 150 млн., той е обезпечен със самото дружество, което го получава. При отпускането на дохода компанията вече е имала близо 1 млн. приходи, а новият кредит е отпуснат на базата на „агресивен бизнес план“, който залага на 14 пъти повече продажба на стока на цена с 28 пъти увеличение.

Третият кредит е на стойност 100 млн. лева, като той е даден на дружество с „много хубав актив“ недвижими имоти. „Този актив може да изплати сумата ако се продаде, но тук идва един консултант привлечен от управителите, и казва – знаем как да преструктурираме този заем. Дружеството се разделя на две, като едното поема хубавия актив, а другото не. По-голямата част от кредита отива за дружеството без хубавия актив. Така добрата дъщерна компания по никакъв начин не покрива риска върху кредита на банката“, обясни Петков.

По думите му когато приключи анализа на всички съмнителни кредити от ББР, сигнали за тях ще бъдат подадени към българските власти и прокуратура.

Той допълни също, че банката по никакъв начин не е следила дали не изпада в риск, давайки кредити на свързани фирми, като оправданието за тези кредити е, че „били печеливши“.

„Не знам как може да са печеливши, като за 2020 г. имаме загуба от 130 млн., а за първите шест месеца на тази година – за 100 млн.“, допълни Петков.

„За мен това е кражба от данъкоплатеца – да се поемат този тип кредити от този тип хора“, каза Петков.