„Да, вярно е. България търпи огромни загуби поради факта, че връзката с Гърция не е построена. Жалкото е, че по всяка вероятност тя няма да е готова и до края на тази година, както бе обещано”.

Това заяви председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов в парламента, където днес беше поканен на изслушване от депутатите.

„Недопустимо е интерконекторът да бъде забавен по този начин, в първите 5-6 години нищо не беше направено”, каза още Иванов в отговор на въпрос на Мартин Димитров от “Демократична България” дали заради липсата на гръцката връзка страната е плащала с 20% по-скъп газ на “Газпром”.

Пазарната логика е, че ако България имаше алтернативно трасе за внос на неруски газ, можеше да води от много по-силна позиция с руснаците за цената на газа. А когато тръбата е само една и то руска шансовете за отстъпки са далеч по-малки. Точно затова газовата връзка с Гърция бе обявена за проект с национално значение още преди 10 години и се ползва с подкрепата и финансирането на ЕС, пише Капитал.

Но и трите правителства на Бойко Борисов не направиха усилия да я завършат – официалното й строителство върви вече трета година и няма изгледи да приключи скоро. В същото време много по-мащабният и скъп проект за продължението на “Турски поток” бе реализиран само за една година.

Абсурдното е, че вместо да поеме вината за забавянето на проекта, ГЕРБ се опитва да я прехвърли към проектната компания ICGB (регистрирана в България с акционери БЕХ (50%) и гръцката IGI Poseidon (50%).

Според депутата от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев проблемите били в мениджмънта (избран и назначен пак от ГЕРБ), а през годините правителството водело разговори за изчистването им.

„Г-н Димитров (Мартин Димитров, бел. авт.), прав сте – и аз не мога да разбера защо 12 години тази връзка не е построена. Според мен е проблем на мениджмънта на самата компания – знаете, че това е отделна компания, към която през годините ние като управляващи сме изказвали множество критики за тази мудност в изграждането на тази връзка”, заяви Делян Добрев и изтъкна разтягането на сроковете.

„Всички прогнози бяха до края на по-миналата година, след това до края на миналата година, сега са до края на тази година. Според мен и до края на следващата година пак няма да е готова тази връзка – казвам го с голямо съжаление”, заяви още Добрев.

В края на март Бойко Борисов направи поредната проверка на газовата връзка с Гърция. Тогава той обяви, че до края на 2021 г. интерконекторът трябва да бъде изграден, така че по него да може да преминава втечнен газ от Александруполис.

„Американски, израелски, египетски, от много източници, като в бъдеще има възможност капацитетът да се увеличи до 5 млрд. куб. м газ годишно”, обясни той.

Явно обаче диверсификацията отново ще се наложи да почака, въпреки че това би довело до реализирането на сделки на много по-добри цени от тези, на които в момента се извършват доставките на газ в България.

Иван Иванов обясни още, че регулаторът не участва в преговорите с “Газпром”, но има информация за цената, по която се доставя природният газ в страната.

„Ако се направи сравнение с други европейски държави, има основание България да поиска нови преговори и да получи по-добри ценови условия”, отбеляза той.