Конкретни резултати за разпределението на икономиите и резерва на НЗОК до края на годината може да се очакват в петък. Това стана ясно след днешната среща между УС на БЛС, Надзорния съвет и управителя на Здравната каса при служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

На срещата е постигнато съгласие да бъдат увеличени цените на всички клинични пътеки до края на годината, считано от 1 септември. Така ще се даде възможност на болниците да изработят заложените им бюджети и съответно да увеличат заплатите на персонала до минималните нива от 2000 лв. за лекар и 1500 лв. за медицинска сестра.

„Няма такъв вариант. Това увеличение ще остане и за след това“, обаче отсече председателят на БЛС д-р Иван Маджаров след срещата.

„Ще настояваме увеличението на цените да с 18%, защото с досегашните цени лечебните заведения са изработвали 230 млн. лв. месечно, с 10% са още 23 млн. лв. и ще станат 253 млн. лв. на месец. За да се получи това, което болниците е трябвало да получат през годината, минимумът е 18%“, каза още д-р Маджаров.

По думите му тази сметка е „бакалска“, но досега „бакалските“ сметки на БЛС винаги са излизали верни.

„Ще настояваме както икономиите, така и средствата от резерва да отидат за колегите от болничната помощ, ПИМП и СИМП. Целта е специално болниците да успеят да вдигнат заплатите на колегите, въпреки отпадането на тези текстове от НРД засега, защото те имат желание да го направят, но нямат ресурс“, каза д-р Маджаров.

По-рано днес пред NOVA NEWS д-р Маджаров изтъкна, че увеличението на възнагражденията на лекарите е един от начините за справяне с кадровата криза.

„Плановете бяха от 1 май нататък всеки месец в болнична помощ да има закупени от Касата услуги за 250 млн. лв. Към 30 септември данните показват, че нито един месец от 1 май досега болничната система не е получила такива средства. 230 млн. лв. е средната приблизителна сума, тъй като няма достатъчно пациенти. Като се извадят от общия бюджет лечебните заведения, които са надвишили прогнозните бюджети, се оказва, че към болничната система са отишли едва по 220 млн. лв. на месец. Как да увеличат заплатите, това са 30 млн. лв. по-малко“, каза д-р Маджаров.

„Това показва, че сме били много далече от това, което сме подписали”, заяви още той и поясни, че остатъкът от средствата не е усвоен, а стои в НЗОК.

„Надзорния съвет взе решение да изплати 40 млн. лв. надлимитна дейност и останалите 90 млн. ги разпредели по бюджетите, като се похвали, че е увеличил месечните стойности с 30%. А всъщност нищо не е увеличено”, каза още той.

Източник: zdrave.net