„Не търсете конфликт в правителството. Работата на финансовия министър е да пази бюджета. Нека там, където е решено, да се направи временна мярка от 9% ДДС, но не бива всеки сектор да каже, че не иска да плаща”.

Това заяви икономическият министър Емил Караниколов на брифинг в Министерския съвет.

В сряда бюджетната комисия одобри на първо четене 9% ставка за ресторанти и хотели въпреки възраженията на финансовия министър. В позиция от ведомството на Владислав Горанов пък предупредиха, че заради промените корпоративният данък може да скочи до 17-18% или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто, за да се компенсира загубата в бюджета.

„Ако аз бях министър на финансите и аз щях да дам такова становище. Негова работа е да съхранява държавния бюджет”, коментира днес Караниколов в отговор на журналистически въпрос.

Той каза, че подкрепя по-ниското ДДС като временна мярка за сектора, който понася най-сериозно поражение от пандемията. Според икономическия министър обаче не е редно лавинообразно и други сектори да искат по-ниска ставка или да не плащат ДДС.

От своя страната министърът на туризма Николина Ангелкова пък посочи, че възстановяването на туризма ще отнеме много дълго време, до 2 – 4 години.