„Надявам се България следващият месец да бъде приета в Чакалнята на Еврозоната. Искам да успокоя всички, че това не значи повишаване на цените.  Искаме да приемем еврото и да влезем  в клуба на богатите. Това ще ни донесе по-добър кредитен рейтинг и повече инвеститори, както и една много по-добре регламентирана и сигурна за инвестиции банкова система.“

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на съвместен брифинг с финансовия министър Владислав Горанов, след като правителството разреши на държавната Българска банка за развитие да участва в аукциона за акции на частната ПИБ.

Финансовата институция потърси средства от пазара заради европейските изисквания за допълнителни капиталови буфери. ПИБ е едната от двете български банки, за които бяха направени предписания след прегледа на активите и стрес тестовете от миналата година.

Другата – „Инвестбанк“, попълни капиталовите си буфери още в края на март.

„Процесът ще продължи дълго напред в годините. 10 години никоя държава-членка не е пристъпвала да влезе в чакалнята, защото не са изпълнявали изискванията”, допълни Караниколов.

„Симулира се финансово-икономическа криза в състояние на 3 г. Бяхме длъжни да предприемем тази стъпка, за да изпълним поставените си цели”, обясни още икономическият министър.

„Изпълнили сме изискванията на Брюксел за участието на частни инвеститори за придобиването на ПИБ, чакали сме до последно”, подчерта Караниколов.

По време на брифинга финансовият министър Владислав Горанов дебело подчерта, че ПИБ е платежоспособна, има активи за над 10 млрд. лева, регистрира ръст на депозитите и има над 250 млн. лв. печалба. Той в дълбоки подробности обясни как се е стигнало до определянето на пазарната стойност на акциите (около 5 лв., при положение, че се търгуват наполовина по-евтино – б.р.).