„Неизбежна е намесата на държавата. Трябва да направим силна и обединена Европа“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ.

Коментарът му е във връзка създаването на държавни бензиностанции.

„Държавата ще бъде предвидим партньор. Не е вярно, че държавата ме може да управлява. Всеки, който е бил нелоялен, обаче трябва да се притеснява“, каза той.

„Пада цената на горивото – това идва при нас след 14 – 15 дни, но когато тя се вдигне – това се случва веднага в България“, коментира Караниколов и разкри, че по темата с държавните бензиностанции ще се срещне с Веселин Марешки.

„От бензиностанциите, от горивото се интересуват гражданите“, напомни министърът и поясни, че колкото повече играчи се включат, ще е толкова по-добре.

Във връзка с ДДС-то за ресторанти и туризъм от 9%, Емил Караниколов заяви, че министърът на финансите и на икономиката гледа всички сектори винаги.

„Работата на всички финансови министри е да пази държавния резерв. Негова работа е да има повече приходи и по-малко разходи“, каза той. Въпреки всичко подкрепи идеята за ДДС-то и  поясни, че именно ресторанти и туризъм са най– пострадали заради COVID-19.

„Не очаквайте обаче, че цените ще паднат“, заяви министърът и добави: „Нека да видим дали тази мярка ще помогне“.

Относно какво се случва сега, Емил Караниколов заяви, че няма да каже неговото мнение, а това на Европейската комисия и напомни, че в момента около 15% от бизнеса в страната е фалирал.

По думите му, според ЕК България е влязла много добре в пандемията от COVID-19 и най – вероятно така и ще излезе.

Министърът заяви, че към момента има 24 хиляди заявления по програмата за безвъзмездна помощ на микро предприятия.

„Имаме бюджет още, подавайте си заявленията“, каза той.

Относно ще има ли лято, Емил Караниколов призова: „Изберете това лято България“.