Електронното направление вече е факт. За по-малко от две седмици успяхме да обхванем около 50% от общопрактикуващите лекари, които издават електронно направление. Другият ангажимент, поет от държавата и изпълнен, е електронната рецепта, която вече е факт от днес.

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева пред журналисти. Тя, заедно с представителя на “Информационно обслужване” демонстрираха пред медиите начина на действие на електронната рецепта, която влиза в сила от днес.

Изписаните от личния лекар медикаменти могат да бъдат получени от пациентите, след като продиктуват на фармацевта ЕГН-то си и датата на издаване на рецептата. Целта е да се намали струпването на хора в коридорите на болниците заради епидемията от COVID-19.

,,Всяка аптека вече може да издава електронна рецепта, но електронната рецепта не заменя физическия преглед на лицата при общопрактикуващите лекари. Тя само подпомага работата на лекарите и аптеките, а също така и улеснява пациентите’‘, уточни Начева.

„Ще окажем качествено лечение, идентично с това в целия ЕС.

генерал агрохимикали

Подготвили сме и стикери, които ще бъдат раздадени чрез териториалните звена на НЗОК за медицински лаборатории и аптеки, които ще ориентират пациентите в кои заведения се работи по електронен път“,

коментира още заместник-здравният министър.

,,Няма да се откажем от електронното здравеопазване, стъпка по стъпка ще гладим неговите елементи”, посочи тя и допълни, че електронни рецепти ще могат да бъдат издавани и на пациенти с COVID-19.

На въпрос за ваксините срещу коронавируса Жени Начева бе категорична, че всеки български гражданин ще има достъп до ваксината в същия момент, в който и всеки останал жител от ЕС.