Официално стартира системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR-тест.

„Мисля, че след 20 години отлагане и изчакване, можем да се похвалим с тази малка стъпка в електронното здравеопазване, а именно въвеждането на електронно направление за PCR тест. COVID пандемията ускори въвеждането на електронното направление и тук искам да изразя своята благодарност на личните лекари и на БЛС, които оказаха подкрепа в целия този процес на работа.“

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

,Министерството на здравеопазването осигури възможността всеки да се свърже с централизирания модул, независимо коя софтуерна фирма го обслужва, за да може да се прилага електронната форма за насочване”, обясни още Начева и уточни, че хартиената форма ще остане като опция.

Тя допълни, че до 11 часа днес са издадени близо 200 електронни направления за PCR тест.

,,Стойността, която заплаща НЗОК, е част от основния пакет медицински дейности. Пациентът не трябва да доплаща, но ако е самонасочил се или по собствено желание е отишъл да си направи PCR тест, там хипотезите са най-различни”, разясни още зам.-министър Начева.

Тя не изключи възможността все пак да настъпят някои проблеми в процеса на внедряване на електронната система, но побърза да увери, че ще бъдат проведени консултации с отделните софтуерни фирми, а общопрактикуващите лекари, ако трябва, ще преминат през курс на обучение.

„Ще отпаднат хартиените носители, когато сме сигурни, че процесът работи безпроблемно. Това е нещо, което ще обсъждаме и с Българския лекарски съюз“, допълни Начева.

„Апелирам към пациентите да не лъжат лекарите за симптомите си, за да получат безплатен PCR тест. Това ще натовари допълнително и финансово цялата система. Нека не извиваме ръцете на системата за този безплатен тест”, заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.