Причината – половин година след пожара край Дупница се оказа, че  мястото и към момента е опасно заради тоновете отпадъци там, съобщиха от Нова телевизия.

Извънредната проверка на боклука под магистрала “Струма”  е по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Все още нищо не се прави за преместването на купищата суровина, които се намират в непосредствена близост до магистрала „Струма” и създават предпоставки за нови пожари.

Очаква се по-късно през деня във фирмата да пристигнат органи на МВР, заедно с главния секретар Ивайло Иванов, или служители на екоминистерството. Мярката се налага заради факта, че собственикът на депото Кольо Илиев не е получил акта за спиране на дейността му. Това трябваше да стане вчера по време на посещението на експерти от РИОСВ – Перник на мястото. Тогава обаче, Илиев е бил в болнични. Това накара премиера Бойко Борисов да разпореди на МВР и Министерството на околната среда и водите да задвижат всички лостове за преместването на купчината от отпадъци.

Междувременно министърът на околната среда Емил Димитров съобщи, че ще повика на среща ръководствата на основните четири мощности, които се занимават с преработка на отпадъци, за да обсъдят мерки за затягане на контрола върху вносните отпадъци.

„Персонално ще знам от кого ги получават, от граница до тях как вървят. Ако има проблем с тези контейнери, самите мощности/собствениците/ ще си връщат контейнерите, ако на пристанището дойдат контейнери, които не са така, както са обявени, този който ги е доставил – товари си ги на кораба и си заминава, в противен случай няма да може какъвто и да е друг контейнер да докара в България“, обясни министърът.

Той илюстрира казаното с пример, че ако сега някой свали 50 контейнера и от тях се окаже, че един е с отпадъци, които не са регламентирани, и петдесетте контейнера няма да могат да влязат в България.

„Ще седят там, ще плащат денгуби, докато се изнесе контейнерът обратно“, заяви министърът и посочи, че не очаква да има проблем с тези четири мощности, сред които са циментови заводи и един ТЕЦ.

Министърът каза, че собственикът на фирмата, която отново е струпала отпадъци под магистрала “Струма” край Дупница, трябва да получи съответната принудителна административна мярка и да се спази процедурата.

 

СЕБН