Изпълнителното бюро на БСП подава оставка, но лидерът на партията Корнелия Нинова – не.

Това съобщи самата Нинова на брифинг в централата на социалистите в първа реакция на резултатите от парламентарните избори, на които БСП остава на трето място след ГЕРБ-СДС и “Има такъв народ”.

Нинова каза, че БСП няма да подкрепи никакво правителство, предложено от ГЕРБ, независимо дали то се състои от политици или експерти, и дали е оглавено от Бойко Борисов. Тя смята, че без БСП не може да бъде съставен нов кабинет в рамките на 45-ото Народно събрание.

,,Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ, независимо дали е със или без премиер Бойко Борисов. Второ, народът ни подреди така, че без нас не може да се вземат бъдещи решения за съставяне на правителство. Трето, смятаме, че навлизаме в политическа криза, затова призоваваме да разсъждаваме с мъдрост”.

Лидерът на социалистите призна, че партията е претърпяла тежка загуба на изборите, след което посочи причините.

„Поставихме си цел да бъдем първа политическа сила, но това не стана, отстъпихме и втората позиция. За нас това е тежка загуба. Били сме в такова състояние, така че обективно отчитаме загубата, но и гледаме напред. Днес няма да ползвам клишета. За нас причините са ясни. Повечето български граждани гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент, т.е. бяхме възприети като част от статуквото, което е голямата ни грешка и вина. Повечето българи гласуваха за нещо ново и различно – за хора, които не са управлявали през прехода. COVID кризата също повлия на нашия резултат, тъй като част от нашите избиратели, най-вече възрастни хора, се изплашиха и не излязоха да гласуват. От нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов“, коментира Корнелия Нинова.

Предстои да бъде свикан Националният съвет, който да избере ново Изпълнително бюро.