Журналистът и общински съветник Иво Божков спечели битката с “Трейс”.

Преди година и половина, строителната фирма Трейс заведе две дела срещу мен на обща стойност четвърт милион лева – за това, че чрез мой фейсбук статус съм повлиял на българската борса, следствие на което акциите им са спаднали и са изгубили милиони. Фирмата атакува мен персонално, както и други 12 големи и малки български медии.

Защо мен? Както много от вас знаят – не си спестявам критиките към никой и публично разобличавам некачествените ремонти в София, срещу които кмета на града не си мърда пръста от лимузината на НСО. Смъртта на 20 души край Своге преля чашата не само за мен, но и за прокуратурата, която най-после се престраши и започна повдигането на обвинения за престъпления довели до смъртта на 20 невини българи. Всички подробности как се стигна до това дело съм описал тук: https://www.yvobojkov.com/2019/02/TraceVsYvo.html

В началото се уплаших и разбрах защо този тип сплашване работи. Колкото и абсурдно и обречено да беше обвинението срещу мен, всеки българин знае, че у нас можеш да получиш всичко срещу пари. Изправен пред Голиат, веднага виждаш как може да ти взимат имуществото и да станеш длъжник на мултимилионна корпорация, която на всичкото отгоре е спечелила най-много обществени поръчки в София, тоест на която всички софиянци плащаме от десетилития за “качествените” ремонти.

За това се обърнах към всички граждани за подкрепа и кураж в тази битка. За финансова, но най-вече морална подкрепа. Защото парите нямат никакво значение, когато знаеш, че с теб са нормалните и обикновенни български граждани. И за два дена събрах 13 617 лева за делото, като обещах следното:

” След като спечеля това абсурдно дело и задължа разходите по него да ми бъдат върнати, ще даря обратно всички получени от вас пари, за важна кауза свързана с бъдещето на България – децата. “

Човекът, който заслужава най-голямото ми уважение е адвокатът ми Adrian Murliev. Млад достоен българин, който за разлика от изтърканите по медии имена на правозащитници, доказа, че застава до мен не заради хонорара, а заради правдата. Не само застана до мен, но и реши да дари 1000 лева от неговия хонорар към общата събрана сума и така вместо 13 617 лева дарих 14 800 лева за българските деца. След близо година битка, ето какво постанови съда – виж на линка.

И понеже е важно да спазваме обещанията си, ето и списъка на организации, които ежедневно се грижат и помагат на нуждаещите се от помощ български деца. Дарих им всички събрани средства. Ако имате възможност, дарете и вие на тези организации. Вместо да се преразпределят еднолично от държавата, можете сами да решите къде да отидат вашите данъци.

“САМО С ПОГЛЕД – консултации за деца с увреждания и техните семейства” на ФОНДАЦИЯ АСИСТ – ПОМАГАЩИ ТЕХНОЛОГИИ
500 лв

“Фондация Децата с церебрална парализа” – подкрепят децата с церебрална парализа и техните семейства https://fccp.bg/
 1000 лв

“Помогни ни да изградим Къща на децата в София” Национална мрежа за децата – National Network for Children Bulgaria
4000 лв

Сдружение “Дете и пространство” Child and Space Assossiation – подкрепа на деца в риск и на деца със специфични потребности и техните семейства.
 2000 лв

Сдружение “Екатерина Каравелова” Силистра – помагат на жени жертви на насилие и техните деца:
 1000 лв

“Шанс за невидимите супер-майки” – Образователен курс за жени, които отглеждат децата си сами. Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women
1000 лв

Сдружение “Първи юни” Бяла Слатина – подпомагат подкрепят деца със затруднения, настанени в институции
2000 лв

Сдружение Ларго – подпомагат деца от квартал Изток в град Кюстендил
 1000 лв

Сдружение Усърдие Усърдие : Помощ за деца в нужда и техните приятели кучета
 300 лв

Спина Бифида и Хидроцефалия-България, Варна – сдружение на родители, които се грижат и помагат на деца с тези болести.
2000 лв

Общо дарени – 14 800 лева.

Преди година и половина, строителната фирма Трейс заведе две дела срещу мен на обща стойност четвърт милион лева – за…

Публикувахте от Иво Божков (Yvo Bojkov) в Неделя, 18 октомври 2020 г.