„Всички ние разбираме, че отговорността е наша. Ще я поемем с ясното съзнание какво се очаква от нас. Искрено се надяваме останалите формации също да надскочат някои свои партийни цели. Има някои основни неща, по които не виждам противоречия. Би трябвало, опирайки се на общите ни цели, да успеем да съставим парламентарно мнозинство, което да излъчи кабинет. Ако не получим подкрепа, ще отидем пак на предсрочни избори”.

Това заяви заместник-председателят на „Има такъв народ” Тошко Йорданов в началото на консултациите при президента за съставяне на правителство.

И за пореден път подчерта, че партията му няма да преговаря с ГЕРБ-СДС.

Държавният глава поздрави партията на Слави Трифонов с изборната победа и напомни, че тя предполага и сериозна отговорност.

„Страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен, и във вътрешен план. Правителството има да решава важни задачи. Изискванията растат непрекъснато. ЕК вече постави ясни условия по Плана за възстановяване и устойчивост. Формулата вече е ясна – средства срещу реформа. Всичко това изисква формирането на устойчиво парламентарно мнозинство”, заяви Радев.

Той приветства решението на ИТН „да се отворят за диалог и да търсят пресечните точки с другите партии по отношение на приоритети и цели”.

И подчерта, че очаква този път “да се изчерпат всички опции” преди да се мисли за още един предсрочен вот.