История, която изглежда почти като сцена от произведението на Хичкок

беше запечатана на видео и разпространено в социалните мрежи. От клипчето на Алекзандра Тодорова се вижда как огромно ято птици долита над сградата на автогарата в София. Тя го е публикувала в групата „Видяно в София“, защото й се сторило, че поведението на птиците е твърде странно. Наблюдавала ги от месец насам. При това полетът на ятото е заснет в момент, в който температурата на въздуха е -10 градуса.

Коментарите под видеото обаче бързо разсейват всяка патетика и връзка било с литературни, било с филмови сюжети.

Освен упреците за софийски и несофийски произход, между тях има и пояснения. Според част от хората поведението на пернатите било необичайно и вещаело нещо, което така и не могат да определят. Според други пък птиците от години се събирали там зимата на топло заради близкия ТЕЦ.

Провокирани и от видеото, и от коментарите потърсихме информация

за това кога враните се събират на големи ята. Това според народното поверие вещае дъжд или силен вятър. Иначе черните птици са свързвани с различни суеверия през вековете във всички краища на света и те са от най-лоши поличби до истински късмет и щастие.

Според любителите на орнитологията тези пернати са доста интелигентни,

бързо свикват с човешкото присъствие, лесно може да бъдат опитомени и дори може подобно на папагалите да бъдат научени да употребяват човешка реч. Няма значение дали е подражателно или не! Те наистина са странни и в друго отношение. Трудно може да се определи полът. Това може да стане само чрез … кръвна проба или чрез наблюдения в любовния сезон.

А за това, че са топлолюбиви говори руско поверие, според което пролетта идва с гарваните и остава, ако те започнат да вият гнездо. Такъв е и сюжетът на картината, която избрахме за илюстративна към тази публикация – „Грачи прилетели“ на Саврасов.

Иначе, ако става въпрос за масовия полет на ятото над автогарата в София, каквато и да е причината за него, струва си поне да се види, защото изглежда наистина внушително.

Източник на изображението: СОКОЛЬНИКИ и весь Восточный округ

Видео: Фейсбук

Posted by Алегзандра Тодорова on Tuesday, December 25, 2018