Според Йотова падналото правителство тръгнало бързо да прави реформи, без да изчаква обществени дискусии.

Вместо да се съюзява с Румен Радев, тандемът Петков – Василев се конфронтирал с него. Радев има вина, че им е дал шанс да бъдат в управлението. Такова изказване направи днес пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

“Петков и Василев получиха огромен шанс. Те имаха не само 100 дни, те имаха огромен шанс да спечелят доверието на българските граждани. Помните как тръгнаха – млади хора с претенции за много сериозно образование, със свежи идеи, с нов поглед, неупотребени в политиката. И всичко това е една предпоставка за много сериозен успех. Президентът има една вина в кавички – че им даде този шанс. Но много бързо, съветвани от доброжелатели, те се обърнаха срещу президента и срещу президентската институция вместо да потърсят съюз. Разочароваха нас българите и за това, за младите хора, за добре образованите, които знаят как да управляват страната и да търсят добри решения”, каза още Илияна Йотова.)вицепрезидентът Илияна Йотова. Но успоредно уточни, че вината е в кавички.

“Петков и Василев получиха огромен шанс. Те имаха не само 100 дни, те имаха огромен шанс да спечелят доверието на българските граждани. Помните как тръгнаха – млади хора с претенции за много сериозно образование – със свежи идеи, с нов поглед, неупотребени в политиката. И всичко това е една предпоставка за много сериозен успех. Президентът има една вина в кавички – че им даде този шанс. Но много бързо, съветвани от доброжелатели, те се обърнаха срещу президента и срещу президентската институция, вместо да потърсят съюз”, каза тя.

Йотова считала доскоро, че четворната коалиция все пак ще се задържи по-дълго, защото се крепяла на споразумения. Имало реформи да се правят, но кабинетът тръгнал да ги извършва бързо без обсъждания. “Още в първите месеци правителството сякаш тръгна в една друга посока – да предрешава нещата, да няма достатъчно обществена дискусия, да няма съобразяване с желанията на хората, получи се и много бързо конфликт между институциите”, каза тя.