Искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев не цели да се създаде война между институциите. Аз като министър на правосъдието прилагам закона такъв какъвто е. Времето за оставка отмина.

Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова по bTV.

По думите и Гешев е направил такива нарушения, че да му бъде прекратен предсрочно мандатът.

„Време е да приемем, че в една правова държава институциите действат в съответствие със закона. Аз като юрист не съм подхождала към действие, което е обречено. ВСС е длъжен да разгледа по същество всяко едно твърдение. Този ВСС по това искане няма как да излезе със същото решение, защото трябва да разгледа исканията по същество. Ако не прекрати мандата ще носи отговорност пред обществото“, отбеляза Йорданова.

Министър Йорданова уточни, че главният прокурор има и други нарушения, чийто анализ продължава.

Аз ще говоря за конкретни обстоятелства, след като приключи нашия анализ. Очакваме да влязат в сила определени съдебни актове,

допълни още тя.

Правосъдният министър коментира и темата със закриването на Специализираната прокуратура.

Правосъдие в тази форма е неефективно, използва се за прикриване на удобни лица.

В Специализираният съд 3% от делата са от общ характер, по същество има или няма престъпления, дали са виновни или не.

Близо 7 000 са дела за подслушване. Важно е да има специализация за определени видове престъпление, каза още Йорданова.

Относно изнесената от Гешев информация за двама руски шпиони в България, Йорданова заяви, че подобни случаи стават ясни или когато се говори за закриване на Специализираната прокуратура или се заговори за работата на главния прокурор.

Надявам се този шпионски скандал да не се превърне във фойерверк, който ще затихне след няколко месеца, добави министърът на правосъдието.

Йорданова коментира и войната в Украйна.

Координирано усилие на всички институции. От министерството разширихме правната помощ спрямо лицата влизащи у нас. Адвокати работят в регионалните центрове, особено в центъра във Варна. Осигуряваме безплатна правна помощ. Активирана е директивата за временна закрила, една година да бъдат на територията на ес и да се ползват с всички права на бежанци – социална закрила, работа, здравеопазване. Има възможност за увеличаване на тази закрила с шест месеца, отбеляза Надежда Йорданова.