Очаква се общините да вдигнат местните данъци и такси в началото на мандата след местните избори, защото е налице липса на ресурс и липса на финансова децентрализация. Такова мнение изрази Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ) пред Нова ТВ.

Политическият момент е виден и това е логично. Напълно очаквано е и следващата година ще се вдигнат доста от местните данъци. Едва ли ще бъде драматично, смята Ганев и даде за пример най-често увеличавания данък – данъкът за недвижимите имоти.

Според експерта от ИПИ трябва да има връзка между икономическото развитие и бюджета на общината, за да може да се привличат хора и да бъдат регистирани в общината. По думите му след 1-2 години доста повече ще се говори и за такса смет.

Журналистът Владимир Сиркаров, който също присъства в студиото на Нова телевизия, обяви, че трябва да се направят първите реални стъпки за въвежданто на реална данъчна децентрализация. Той също смята, че няма да бъде съществено повишаването на местните данъци и такси.