Стотици излязоха на протест пред парламента в подкрепа на Никола Минчев, който преди часове беше отстранен от поста председател на НС – с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”.

“Не искаме ГЕРБ, ДПС и копейките, не искаме мафия, корупция! Нека да не бягаме от България. Не на Путин! Искаме България да бъде независима европейска държава.” – скандират протестиращите.

Част от демонстрантите носят табели с лозунги “Аз съм за Никола”.

Към 19:15 ч. Никола Минчев излезе на стълбите пред НС и беше аплодиран от демонстрантите. На стъпалата на парламента излезе и правителството. Премиерът Кирил Петков се качи на фенера пред парламента, за да поздрави протеста в подкрепа на отстранения от поста председател на НС.

“България има целия шанс да бъде една европейска, нормална, цивилизована страна.” – заяви пред демонстрантите министър-председателят. “Промяната дойде, не могат да ни върнат обратно. Сега ще има вот на недоверие, той да не ви разочарова, каза премиерът. Това е една от стъпките, които ще преминем” – допълни още Петков. Речта му беше посрещната със скандирания “Заедно”, “Никола” и “Мафията вън”.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова също взе думата пред протестиращите, но за кратко, защото беше освиркана.

Преди това депутатите от Демократична България се включиха в протеста и говориха пред множеството.

Протестиращите няколко пъти призоваха председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов да излезе, за да се срещнат с него. Йорданов излезе, но беше бурно освиркан, от множеството полетя всичко, което можеше да лети и се наложи депутатът от ИТН да се прибере обратно в сградата на парламента със съдействието на полицията, която се погрижи за безопасността му. Влизането му обратно в сградата на Народното събрание не спря скандиранията по негов адрес. “Мафия! Тошко, к…во!” кънтяха още известно време заедно с размахването на среден пръст във въздуха. Полицаите оформиха кордон от две редици пред входа на парламента.

В един момент полицията се прегрупира и се премести при задния вход на парламента, откъдето излизаха народни представители. Вниманието на протестиращите беше насочено към Костадин Костадинов. Към лидера на “Възраждане” полетя бутилка, последваха я викове “К..во, Копейкин!”, “Тук не е Москва” и “Тука ще се спи.”

Цялата ПГ на ПП, заедно с Никола Минчев, отиде при демонстрантите, а те дадоха на вече бившия председател на Народното събрание българското знаме.

И след връщането на депутатите в сградата на парламента, скандиранията по адрес на Тошко Йорданов продължиха и протестът видимо се забавляваше със скандирания на задния вход: “Тошко, маймуната, скача от трибуната!”

Блокирани от демонстранти пред служебния вход на Народното събрание се оказаха лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов и група депутати от партията му. Плътен полицейски кордон ограничи достъпа до тях. Стотици протестиращи освиркаха Костадинов и колегите му със скандирания “Руски педераст! Курво – Копейкин!”.

Към 22.15 депутатите от “Възраждане” започнаха да излизат от сградата на парламента, охранявани от полицейски кордон. Стигна се до стълкновения край служебния вход на Народното събрание и част от протестиращите успяха да проникнат през кордона и да се втурнат към депутатите, наложи се да се намеси жандармерия. Протестиращите подгониха хората на Костадин Костадинов в посока на Софийския университет. Стана и сбиване между протестиращи и фенове на “Възраждане”. Граждани скандираха “Путин Хуйло!”. Погрешка полицаи налетяха на репортера от “Актуално” Михаил Митев, който снимаше случващото се, но друг колега му се притече на помощ.

Част от множеството търпеливо остана край парламента, вероятно в очакване оттам да се появят Тошко Йорданов или Костадин Костадинов.

Източник: OFFNEWS

Снимка: Божидар Божанов