Австрийският гражданин Г.К.,  който бе хванат на българската граница със солидно количество златни бижута и пари призна вината си. Със споразумение е приключило наказателното производство срещу него. Той беше привлечен като обвиняем за неизпълнено задължение да декларира парични средства и изделия от благородни метали при преминаване на границата на страната.

Както „Зов нюз” своевременно писа на 06.02.2019 г. на митническия пункт „Калотина“ пристигнал лек автомобил, пътуващ от Западна Европа през Сърбия и България към Турция. Пътуващите в него мъж и жена – австрийски граждани, заявили, че нямат нищо, подлежащо на деклариране.

При проверка на МПС митническите служители открили златни накити, скрити между хранителни продукти. В опаковка от шоколад имало парична сума в размер на 55 000 евро. Общото тегло на ювелирните изделия, сред които имало гривни, колиета, накитни пендари, е 2,114 килограма, на стойност 159 582 лева.

Незабавно е било образувано досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура – Сливница.

Сключеното споразумение е било одобрено от съда, с което на подсъдимия Г.К. е наложено наказание „глоба“ в размер 53 430,54 лева. Това е 1/5 от общата стойност на предмета на престъплението. Останалата сума и изделията от злато са върнати на чуждия гражданин.