„Не можем да се преборим изцяло с престъпността, никоя държава не го е правила досега. Винаги съм твърдял, че за да бъдат постигнати резултати в интерес на гражданите и обществото е нужно да има взаимодействие между институциите, независимо от коя власт са те в рамките на функционалната компетентност на всяка една от тях. 

Мисля, че резултатите, които ще се отчетат за първите 5 месеца на тази година доказват, че това е правилният подход и, че между Прокуратурата на РБ и МВР се изгражда едно добро взаимодействие и партньорство както на централно, така и на местно ниво.“

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на съвместното съвещание между Министерството на вътрешните работи и прокуратурата на Република България.

На него се отчетоха резултатите от стартиралата в началото на тази година инициатива между двете институции по противодействие на конвенционалната престъпност.

На съвещанието присъстваха още заместниците на главния прокурор, неговият говорител Сийка Милева, зам.-главния секретар на МВР, зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“  Николай Хаджиев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Гешев благодари на служителите от МВР, които са свършили много работа за последните месеци.

„И тук не говоря само за резултатите, а и за издръжливостта и жертвите, които направиха те от началото на годината. Всички знаем какво напрежение костваше извънредното положение на служителите на МВР и, че докато повечето от нас бяха по къщите си, Вие и вашите колеги изпълнявахте своя дълг за защита на българските граждани и българското общество под голям стрес и напрежение, който продължава и в момента.“

Той допълни, че в сравнение с 2017 г., през настоящата година телефонните измами са намалели с 94%.

„В сравнение с 2018 година, спадът е 91,6%. За 2019 година спадът е 90,7%. В началото на тази, става въпрос за единични случай в периода от януари до май“, поясни главният прокурор.

„Ако се върнем на проблема с кражбата на МПС, преди повече от 10 – 15 години ставаше въпрос за 25 – 30 кражби на МПС в България дневно, днес има 3, а има и дни без нито едно. Спадът, спрямо първите 5 месеца на 2019 година, е 12 %“, отбеляза обвинител номер едно.

„Над 550 са образуваните досъдебни по отношение на битовата престъпност, има и стотици внесени обвинителни актове за периода януари-май 2020 г. А над 305 лица са привлечени към наказателна отговорност“, допълни Гешев.

„Резултатите, които постигнахме са безспорни. Имаме много добро взаимодействие на централно и местно ниво. Резултатите са видими, статистиката е ясна. Това е сериозно отчитане на спад на престъпността в страната. Но основното нещо, което трябва да се направи е да се вгради чувство за сигурност в гражданите.“ 

Това заяви по време на съвещанието главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той увери още, че нашата държава е много сигурно място.

„Аз с радост мога да кажа, че няма място в България, на което да не мога да препоръчам на чужденец да отиде.“