Международната журналистическа организация „Репортери без граници“ и българският разследващ журналист Атанас Чобанов са подали сигнали до френската прокуратура заради дейността на частната разузнавателна фирма Avisa Partners. Според публикация на Mediapart през 2020 година фирмата е проучвала журналиста, изпълнявайки поръчка от български клиент.

„Репортери без граници“ и Чобанов искат френските разследващи да разберат кой е този клиент.

„Събирането на лична информация за Атанас Чобанов от Avisa Partners изглежда е извършено в нарушение на законите за поверителност. Наличието на подобен доклад е особено тревожно предвид профила на този журналист, който дълги години е обект на заплахи, клеветнически кампании и действия на сплашване заради разследванията си за корупция в България. Можем основателно да подозираме, че докладът на Avisa е поръчан от злонамерен клиент“, коментира генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар

Жалбата до френската прокуратура е подадена в Париж на 3 октомври от адвокатите Уилям Бурдън и Винсент Бренгарт от името на „Репортери без граници“ и Чобанов.

В нея се твърди, че има „събиране на лични данни чрез измамни, нечестни или незаконни средства“. „Репортери без граници“ подозират, че е събрано голямо количество лична информация за Чобанов без неговото знание, включително за личния му живот, доходите му, мрежата му от журналистически контакти, дейностите и репутацията му

В жалбата до прокуратура се казва, че партньорите на Avisa изглежда са нарушили френския наказателен кодекс заради събирането и обработването на тази лична информация при липса на индикация, че са спазили предварителните формалности или условия, изисквани от закона.

Съществуването на доклада беше разкрито през август от френския новинарски сайт Mediapart, в който се казва следното: „Екипите на Avisa Partners направиха дисекция на част от живота на българския репортер Атанас Чобанов през пролетта на 2020 г.“

Mediapart твърди, че „според Avisa Partners тази операция е извършена по искане на „агенция за връзки с пресата“, но тя не посочена, а крайният поръчител остава неизвестен.

Avisa Partners казват пред „Репортери без граници“, че техният доклад е просто „бележка за вътрешен анализ въз основа на публична информация, достъпна онлайн“ и че „не е разпространяван извън Avisa“.

Компанията също така каза, че докладът е просто „проверка“, извършена в съответствие с нейните задължения за надлежна проверка. Но е трудно да се разбере как тези задължения изискват проучване на Атанас Чобанов, коментира „Репортери без граници“.

Източник: euractiv.bg