Всяка регистрирана по ДДС фирма има 2 седмици, в които да започне смяната на софтуера за управление на продажбите и касовите си апарати. Това е времето, в което всеки предприемач трябва да успее да се вмести в крайния срок до края на март. Това обясни изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова на среща с председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Според директора на НАП, промяната е наложителна. Тя е провокирана от фискалните загуби, които са над 300 млн. лв. Още по-голям е проблемът с укриването на обороти от над 1 млрд. лв. годишно. И двата начина за ощетяване на хазната са възможни заради пълното отсъствие на регулация на софтуерите за управление на продажбите.

„Освен да донесат фискален ефект, промените ще подобрят и конкурентната среда.“, каза по време на срещата Галя Димитрова. Според нея така ще се повиши и капацитета на НАП да контролира най-рисковите търговци. „Винаги сме поддържали диалог с бизнеса и неговите организации и вярвам, че това е от взаимна полза“, допълни още тя.

За седмица броят на касовите апарати и принтери, управлявани от новия тип софтуер за продажби, се е удвоил. До момента вече са издадени над 170 000 касови бележки с отпечатан на тях QR код. Той пък ще може да бъде проверен за валидност от всеки потребител със смартфон, стана ясно на срещата.

„Интересът на членовете на БСК и на НАП за справедлива и конкурентна бизнес среда е общ. Разбираме мотивите за промените в законодателството, но срокът наистина е много кратък и трудно изпълним.“, каза на срещата Радосвет Радев. Той заяви още, че ще се разчита на НАП да действа партньорски спрямо добросъвестните търговци, които са предприели необходимите действия. Радосвет допълни, че БСК ще продължи да следи процеса по прилагане на новите изисквания и ще очаква разбиране и съдействие от страна на данъчната администрация.