След като на 23 септември британският туроператор Thomas Cook внезапно прекрати дейността си и решението влезе в сила незабавно, налице е и първият фалит в България в туристическия сектор, съобщава Блумбъг тв.

“С огромно съжаление и разочарование искаме да Ви съобщим, че се налага да прекратим дейността и да започнем процедура по обявяване в несъстоятелност на „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД от 07.10.2019 г. след почти 24 години присъствие на туристическия пазар и въпреки неимоверните усилия на ръководството и служителите”. Така фирмата съобщава на интернет страницата си за случилото се.

От Астрал Холидейз твърдят, че са предприели всички необходими мерки и са изпълнили всички свои задължения във връзка със Закона за туризма, като от компанията имат сключена застраховка с ЗК „Уника“.

Пътуванията на всички клиенти, закупили почивки от „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД, които в момента се намират зад границата, са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги.

Компанията обаче няма да има възможност да осъществи бъдещи планирани пътувания на част от своите клиенти след 07 октомври 2019 г. Клиенти с бъдещи пътувания, които са заплатени на 100% от Астрал Холидейз Интернешънъл към партньори, ще бъдат лично уведомени от служители на компанията за възникналата ситуация.

Клиенти, закупили само услугата самолетен билет с редовни или нискотарифни авиолинии, също ще осъществят своите пътувания, тъй като всички билети са вече закупени и платени от „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД. За проверка на разписанието и часовете на полетите се препоръчва клиентите да направят справка със съответната авиокомпания, когато наближи датата на пътуване по издадените вече самолетни билети.

“Причините да се стигне до тук са комплексни, но това, което ни остава, са спомените, невероятните моменти, когато Вие сте били щастливи и когато сме били причината за Вашето добро настроение и пълноценна почивка. През годините винаги сме се старали да постигаме високо качество на предлаганите от нас услуги и да осигурим максимален комфорт на нашите клиенти, както и незабравими изживявания”, обясняват от туристическата компания.

Клиентите на „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но Астрал Холидейз не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон. Те са гарантирани със застраховка „Отговорност на туроператора“, сключена между „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД и ЗК „Уника“, с покритие – 700 000 лв. Координатите за връзка със застрахователя и още полезна информация са посочени в съответните договори за туристически пакети и приложенията към тях.

“След фалита на британския туроператор Thomas Cook българската туристическа индустрия може да очаква сериозни загуби на стойност десетки милиони. Изпитанието е много сериозно”. Това каза още в края на септември заместник председателя на УС на Сдружение „Туризъм” доцент Йордан Йорданов в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.