„В момента доминират в големите областни градове респираторни вируси, които са характерни за началото на есента и се появяват обикновено есенно време или в края на пролетта.“

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Симптомите при тази инфекция са силна хрема, болки по гърлото и кашлица. При здрави и млади хора кашлицата отзвучава за около седмица, но при 25 % от хората тя продължава около две седмици.

генерал агрохимикали

Риновирусите са група вируси, които са много дребни по размер, без покривка. Унищожават се с дезинфекционни средства, най-добре с кърпички с хлорхексидин.

По думите на проф. Кантарджиев, респиратоените вируси в момента циркулират основно в София, Пловдив, Стара Загора и други големи областни градове. Той допълни, че те най-често се разпространяват в училища, детски градини и на работното място.

„Инфекцията се характеризира с един инкубационен период от заразяването до проявата й, който обикновено е от два до четири дни. Характерно за тази инфекция е, че не се разпространява толкова по въздушно-капков път, колкото чрез мръсните ръце“, посочи още той.